Nyheter

Ingen friidrottsgala i Globen 2017

Globengalan, en av världens främsta friidrottstävlingar, kommer inte att genomföras 2017. Tävlingen har arrangerats årligen sedan 1990, och inte mindre än 18 världsrekord och 35 svenska rekord har noterats genom åren. Årets gala som arrangerades i mitten av februari saknade titelsponsor, och det är ett fortsatt osäkert ekonomiskt läge som nu får friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK, som arrangerar tävlingen, att pausa galan under 2017.

 Vinterns tävling, som var den 27 i ordningen, var en stor sportslig framgång men innebar samtidigt en påfrestning för arrangörföreningarnas ekonomi, och fortsatta förluster riskerar att gå ut över den övriga verksamheten för både barn och ungdomar och seniorelit. Bengt Olsson, som är ordförande i Hässelby SK kommenterar:

– Globengalan är ett av våra viktigaste arrangemang och en fantastisk möjlighet för vår svenska friidrottare att få tävla mot världens bästa på hemmaplan. De senaste åren har galan gått med förlust, men vi har varit beredda på att ta förluster under en period, för att fortsätta kunna erbjuda våra aktiva och Stockholmspubliken friidrott i världsklass.

– När vi nu för andra året står utan titelsponsor är vi tvungna att göra en avvägning mellan att erbjuda svenska elitaktiva möjligheten att få testa på internationellt motstånd på hemmaplan, eller att använda motsvarande pengar till att främja barn-, ungdoms och seniorverksamhet inom friidrott. Vi vill ta ett ansvarsfullt beslut och ser därför ingen annan möjlighet än att under 2017 pausa galan, förklarar Bengt Olsson.

Globengalan var i vintras en av fyra tävlingar i den nystartade IAAF World Indoor Tour, vilket också innebar att Stockholm som enda stad i världen hade både en inomhus- och utomhustävling på högsta internationella nivå.

– Att vi har kunnat inspirera kommande generationer och erbjuda våra elitfriidrottare tävlingar på den absolut högsta nivån i världen har betytt mycket för de framgångar som Svensk Friidrott har haft de senaste två decennierna. Det är mycket tråkigt att Globengalan inte kommer att arrangeras 2017, men vi har största förståelse för arrangörernas beslut, och tackar dem för den insats de gjort under drygt 25 år. Vi kommer nu tillsammans med arrangörerna titta framåt med ambitionen att åter bjuda på världsklasstävlingar i Stockholm under inomhussäsongen, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska Friidrottsförbundet.

Arrangörsföreningarna utesluter inte en återkomst för galan. Andreas Carlborg, ordförande för Spårvägens FK, säger:

– Det smärtar att ta ett beslut som detta, men vi hoppas självklart att galan kommer att kunna återkomma inom en snar framtid. Vi vill tillsammans med Svensk Friidrott, Stockholms Stad och andra intressenter se över möjligheterna att arrangera en friidrottsgala av världsklass igen. Stockholm och Friidrottssverige förtjänar det.

Globengalan nästbäst i världen

För fjärde året i rad rankas Stockholm som världens nästbästa inomhusgala i friidrott. Det är statistiksidan All-Athletics.com som värderar resultaten på alla tävlingar och kommer fram till att avslutningen på IAAF Indoor Tour i Glasgow var den enda galan som överträffade Globen-galan.

Stockholm föregår New York, Karlsruhe och Boston för att nämna tävlingarna närmast efter i rankingen.

 

Indoor_ranking_2016

 

 

Vilken rekordkväll!

Globengalan 2016Globen-galan 2016 levde upp till förväntningarna och levererade friidrott i världsklass. Den entusiastiska publiken fick uppleva inte färre än tre världsrekord, alla på den blåa rundbanan.

Etiopiskan Genzebe Dibaba satte ett nytt fantasiskt världsrekord när hon vann en engelsk mil (1609 meter) på 4.13,31. Det var Genzebes tredje världsrekord i Stockholm på lika många år. I loppet satte Sara Lahti, Hässelby SK, svenskt och nordiskt rekord med 4.30,42.

Djiboutis Ayanleh Souleiman svarade för ett fantastiskt lopp när han på onsdagskvällen satte nytt världsrekord på 1000 meter. Med 2.14.20 slog han Wilson Kipketers sexton år gamla rekordnotering.

Quatars Abdalelah Haroun blev förste man någonsin att inomhus springa 500 meter under minuten. 59.83 är Abdalelah Harouns historiska världsbästanotering.

Men kvällen innehåll fler rekord, och för två av dem svarade unga svenskar.

Hässelbys Lisa Gunnarsson förbättrade sitt eget ungdomsvärldsbästa i stavhopp med två centimeter när hon svingade sig över 4.49, och Sävedalens Andreas Kramer satte inte bara svenskt utan även europeiskt juniorrekord på 800 meter. Den nya rekordtiden är 1.47,85.

Följ Globen-galan på plats eller framför TVn

SPORT Track&Field

Nedräkningen börjar närma sig sitt slut och imorgon är det dags för den 27e galan med världsklassfriidrott inne i Ericsson Globe. Globen-galan är också den tredje anhalten i premiärupplagan av IAAF World Indoor Tour, som efter premiären i Karlsruhe i början av februari även hunnit passera Boston. Serien avslutas i Glasgow nu på lördag, så mycket står på spel för världsstjärnorna när de äntrar Globens blåa banor imorgon kväll.

Strax efter kl 19 inleds huvudtävlingarna och det är ännu inte för sent att skaffa sig biljetter till galan.

De som inte har möjlighet att följa tävlingarna på plats, kan istället ta del av hela huvudtävlingen via TV12 som sänder direkt mellan 19.30 och 22.00. Höjdpunkterna från kvällen kommer sedan att visas i TV4 klockan 00.15 till 00.45 natten till torsdagen.

Följ också Globen-galan på twitter via @globengalan eller #globengalan

 

 

Är 40-åringen snabbast i världen?

Kim Collins fyller 40 i april. Ändå är han en av favoriterna till att vinna Inomhus-VM på 60 meter. I Globen på onsdag får den forne världsmästaren mäta sina krafter med vinterns snabbaste löpare och fjolårets skrällmedaljör från VM-finalen på 100 meter.

Fyra av vinterns fem snabbaste löpare på 60 meter kommer till Stockholm. Listan toppas av Mike Rodgers, som sprungit de två senaste VM-finalerna. Men snart 40-årige Kim Collins är bara en hundradel bakom och har vunnit sju av de åtta senaste mötena på 60 meter mot Rodgers.

Det är inte alls givet att det blir någon av dem som vinner på Globens banor på onsdag. I startfältet finns nämligen 20-årige Trayvon Bromell, trea i VM-finalen över 100 meter ifjol. Amerikanen har juniorvärldsrekordet på 100 meter. Det är första gången som han tävlar på Europas inomhusgalor. Dessutom kommer ex-kubanen Yunier Pérez. De fyra löparna är tätt samlade med tider mellan 6.52 och 6.54.             

De svenska färgerna försvaras av Odain Rose och Sulayman Bah, som kan jaga kvalgränsen till Inomhus-VM, satt till 6.65. Odain började säsongen med 6.68 och hade 6.62 när han slutade femma på Inomhus-EM i Göteborg för tre vintrar sen. Han springer även distansen i morgondagens Nordenlandskamp i Växjö.

Moa Hjelmer tillbaks i Globen

Raka Spåret 2016

Moa Hjelmer visade i lördags att hon är åter överlägsen bäst i Sverige på 400 meter.  Foto: Deca Text & Bild.

Efter tre år återvänder Moa Hjelmer till rekordarenan. Europamästarinnan på 400 meter debuterade redan som 18-åring i Globen. Där slog hon personligt rekord år efter år. Nu ställs hon mot dubbla VM-ettan Zuzana Hejnova.

Den 18 februari 2009 klev 18-åriga Moa Hjelmer in på Globens banor. Året före hade hon slagit igenom och varit nära att ta sig till final på Junior-VM. Hon lät sig inte skrämmas av att få springa mot världsmästarinnan Thiam och ryskan Krivosjapka, som några veckor senare skulle vinna EM. Moa sprang sitt livs bästa lopp.

Nästa år kom första loppet inomhus under 54 sekunder i Globen, som också blev skådeplats för första ”52:an”, på vägen till en semifinal på Inomhus-VM 2012. Ingen anade då att Europamästarinnan på 400 meter den sommaren skulle heta Moa Hjelmer.

Senaste gången Spårvägslöparen hade en hel inomhussäsong på 400 meter var 2013. Då blev hon slagen av tjeckiskan Zuzana Hejnova i Globen, men fick revansch på henne i kampen om EM-bronset i Scandinavium veckan därpå.

Hejnova har sedan dess utvecklats till världens bästa häcklöpare. Tjeckiskan har vunnit de två senaste världsmästerskapen och har också två titlar i Diamond Race på 400 meter häck.

Moa blev mamma till Wilma 2014 och gjorde en hastig comeback på 400 meter redan på Inomhus-SM ifjol. Men det var egentligen först i lördags som hon inledde den långsiktiga återkomsten på distansen. Hon var direkt över en sekund snabbare än i vintras.

Tre världsrekord under attack i Globen

Det är inte bara Genzebe Dibaba som jagar världsrekord på Globen-galan. Etiopiskan som lyckats med den bedriften de två senaste gångerna i Stockholm får sällskap av träningskamrater på två andra distanser.

Världsmästaren på 1500 meter inomhus Ayanleh Souleiman ger sig på 1000 meter. Den 17 februari ska löparen från Djibouti försöka slå danske Wilson Kipketers rekord, som sattes strax efter millennieskiftet. Den enda gången som någon har varit i närheten av 2:14.96 sedan dess var just i Globen för åtta år sedan, då Abubaker Kaki noterade det gällande juniorvärldsrekordet, mindre än sekund från seniorrekordet. Vad har Kaki och Souleiman gemensamt? Jo, de tränas av Sverigevännen Jama Aden, som även är mannen bakom Dibabas världsrekord på 1500 meter.

Med i loppet är även den nye kenyanen Elijah Manangoi, som var den stora skrällen på VM ifjol. Då var han en ögonblinkning från att vinna 1500 meter, i sin andra stora tävling utanför Kenya.

Jama Adens talanger tar inte slut där.  Abdalelah Haroun från Qatar chockade alla kännare när han ifjol sprang en av världens snabbaste 400 meter redan under förtävlingarna i Globen. I  huvudtävlingen var världsmästaren Maslak en sekund långsammare än den fullständigt okände 18-åringen.

Haroun blev sedan såväl arabisk som asiatisk mästare och kommer tillbaks till Stockholm, ännu som tonåring, för att bli den förste någonsin att springa 500 meter på mindre än en minut. Världsrekordet inomhus sänktes i vintras i New York till 60.06.

16 världsrekord har slagits under Globen-galans 26-åriga historia

SPORT Track&Field

Inte många hade hunnit bänka sig när Haroun sprang 400 meter under eftermiddagen i Globen i vintras.

 

 

Abeba & Dibaba på rekordjakt i Globen

Det har varit klart sedan några veckor att Genzebe Dibaba ska försöka slå sitt tredje världsrekord i Globen den 17 februari. Nu sällar sig Abeba Aregawi till rekordloppet över en engelsk mile.

Abeba Aregawi har fått ordning på sin träning i Etiopien. Det har gått så pass bra att hammarbyaren nu inte tvekar över att ställa upp i det lopp över en mile på Globen-galan, där världens bästa friidrottare, Genzebe Dibaba har utannonserat ett försök att slå världsrekordet. Rumänskan Doina Melinte sprang på 4:17.14  för 26 år sedan. Aregawi leder med 6-3 i inbördes möten mot Genzebe Dibaba.

Det svenska rekordet är definitivt inom räckhåll för Abeba. Johanna Nilsson noterade 4:32.49 när hon vann de amerikanska universitetsmästerskapen 2003. Aregawi var nästan tio sekunder snabbare när hon övertog svenska utomhusrekordet i sitt nästsista lopp ifjol, på Diamond League-finalen i Bryssel.

Startfältet i Globen den 17 februari förgylls även av de två tjejer som var närmast efter Aregawi när hon vann Inomhus-VM, Embaye, Etiopien och Arrafi, Marocko samt JVM-tvåan fr Etiopien, Tsegay.

Nästa vecka kommer vi att avslöja ytterligare attacker på världsrekord som planeras under Globen-galan, den 17 februari.

 SPORT Track&Field

      Abeba Aregawi ett par steg bakom Genzebe Dibaba i VM-finalen över 1500 meter, i somras.                                                                                                                                             Bild: DECA Text & Bild

 

Vem hoppar längst i Globen?

Sverige har fyra världsstjärnor som hoppar långt. Samtliga kommer till Globen-galan den 17 februari: EM-medaljörerna Michel Tornéus och Andreas Otterling liksom VM-finalisterna Khaddi Sagnia och Erica Jarder.

Europamästaren från i vintras, Michel Tornéus har alltid sett Globen som sin favoritarena. Av sju galor har han vunnit fyra och kommit tvåa två gånger. Andreas Otterling skrällde med att bestiga samma EM-pall som Michel, i Prag i mars. Örebro-hopparen avslutade fjolårssäsongen med att besegra hammarbyaren genom att vinna Finnkampen.

 

SPORT Track&Field

Foto: DECA Text & Bild

Svenskarna får ta sig an tre av de fyra bästa på VM: tvåan Fabrice Lapierre, australiensaren som även har en VM-titel inomhus, och de unga kineserna Wang Jianan och Gao Xinglong.

Mästerskapsspecialisten Erica Jarder har kvalat in till de tre senaste VM-finalerna, men fick ifjol inhemsk konkurrens av Ullevis Khaddi Sagnia, som slutade sjua i Beijing. De ställs mot Ivana Spanovic, som vid 25 års ålder redan hunnit erövra fem VM- och EM-medaljer. Serbiskan vann Inomhus-EM i vintras.

 

SM Söderhamn 2015

Foto: DECA Text & Bild

Globen-galan 17 februari är den tredje deltävlingen av fyra i nya IAAF World Indoor Tour. Stockholm har under flera år i rad rankats som världens nästbästa friidrottsgala inomhus.

Angelica möter världseliten

Sveriges främsta friidrottare 2015, Angelica Bengtsson, återvänder till Globen den 17 februari. Angelica inledde säsongen i helgen med att vinna en fransk stavgala överlägset. På Globen-galan ställs hon mot idel världsstjärnor.

SPORT Track&Field

Foto: DECA Text & Bild

Angelica klarade 4.60 i lördags, då hon även hade tre hopp på rekordhöjden 4.72, som skulle ha varit OS-kvalificerande. Hässelbyhopperskans bekräftade motstånd på Globen-galan består av världsmästarinnorna Yarisley Silva och Fabiana Murer, Europamästarinnan (inne 2013) Holly Bradshaw, den regerande Diamond League-vinnaren Nikoléta Kiriakopoúlou samt Silke Spiegelburg med 15 internationella mästerskapsfinaler på meritlistan. Utöver dem kommer Michaela Meijer, som på träning redan hoppat lika högt (4.60) som Angelica i lördags fastän med kort ansats.

Angelica Bengtsson slog igenom när hon 17 år gammal slog det svenska rekordet tre gånger om i Globen för fyra år sedan, upp till 4.63. Ingen junior har fortfarande hoppat högre inomhus. Angelica höjde sig ifjol till 4.70, en höjd som hon först vann Inomhus-EM-brons på och sedan erövrade en fjärde plats på VM med. För de bedrifterna utnämndes Angelica Bengtsson till Årets Svenska Friidrottare på Friidrottsgalan.

Michaela Meijer var tvåa på Junior-EM i somras, bakom Angelica Bengtsson. Örgrytes stavhopperska kvalade även in till VM-finalen i Beijing. Se hennes träningshopp på 4.60 med kort ansats. Det är fem centimeter över Michaelas gällande personliga rekord.

Senaste nytt

Läs mer

Resultat

Läs mer

Historik

Läs mer

Partners